Pizzaen er kendt og elsket verden over. Den moderne, ”ægte” pizzaopskrift, vi kender i dag, stammer fra Napoli, og i 2017 blev netop den napolitanske pizza optaget på UNESCO’s verdensarvsliste. Men faktisk går pizzaens rødder endnu længere tilbage end Napoli. 

Pizzaens historie
Allerede 2000 år før vores tidsregning ofrede man i det antikke Grækenland flade brød bagt med vand, mel og mynte til guderne. Også senere blev fladbrød toppet med olier, friske urter, krydderier og dadler en udbredt spise, der minder en smule om de tidlige variationer af pizzaen. 

Den mere moderne version med tomatsovs og ost har dog sin oprindelse fra Napoli, hvor den indledningsvis var særligt populær hos den lavere klasse. I det senere 1800-tal skabte den italienske bager Raffaele Esposito den første anerkendte napolitanske pizza, da Italiens konge og dronning besøgte Napoli. Han toppede pizzaen med tomater, mozzarellaost og basilikum – farver, der symboliserer det italienske flag. Den royale familie var dybt imponeret over den velsmagende nyskabelse, og rygtet om den napolitanske pizzaspredtes hurtigt. Netop denne pizza blev kendt som Napolis officielle pizza, og den blev døbt Pizza Margherita – opkaldt efter dronningen. 

Den originale pizzaopskrift
Den oprindelige, autentiske pizza fra Napoli er kendt for sin simple og friske opskrift. En luftig, sprød bund. Rigeligt med tomatsovs. Store stykker frisk bøffelmozzarellaost. Toppet med frisk basilikum og olivenolie. Enkeltheden ved opskriften er helt karakteristisk for den napolitanske opskrift. 

Det skal du bruge:

  • 10 dl italiensk mel
  • 2 tsk kosher salt
  • 1 tsk tørgær
  • 3½ dl vand
  • 1 dåse flåede italienske tomater (helst San Marzano, men andet kan også bruges)
  • 350 g frisk bøffelmozzarella 
  • En håndfuld basilikumblade
  • Ekstra jomfru olivenolie til topping

Sådan gør du

  • Rør mel, salt og gær sammen i en skål. 
  • Tilføj vand, og rør sammen. 
  • Ælt dejen grundigt i 5-10 min (hvis du har en æltemaskine, så sæt den til at ælte dejen ved lav hastighed i 10 min.). Sørg for at dejen ikke hænger ved skålen, og tilsæt evt. mere mel eller vand efter behov. 
  • Sæt plastikfilm over skålen, og lad dejen hvile på køl i mindst 8 timer, men gerne op til 72 timer. 
  • Del dejen i 4, pensl med olivenolie, og lad den hæve overdækket ved stuetemperatur i 2 timer. 
  • Blend tomaterne til en sovs. 
  • Forvarm ovnen til mindst 250°C. Hvis du bruger en pizzasten, så placer denne i midten af ovnen.
  • Rul dejen ud på et stykke bagepapir, og spred rigeligt med tomatsovs på hver pizza. 
  • Riv mozzarellaen i store stykker, og fordel den på pizzaen sammen med en håndfuld friske basilikumblade. Top med 1 spsk olivenolie. Du kan også vente med at putte basilikum og olivenolie på, til pizzaen er bagt.
  • Flyt pizzaen over på pizzastenen/bagepladen, og bag den i 5-7 minutter, indtil osten bobler og skorpen brunes let. 

Bon appetit!