Focaccia al rosmarino
Focaccia al rosmarino er en af de mest almindelige focaccia-typer i det italienske køkken. De ovnbagte flade og ofte runde brød har ofte – rent teksturmæssigt – en slående lighed med pizzabunde.
Det flade brød findes i mange varianter, men varianten med rosmarin er den mest klassiske. Rosmarin er en krydderurt, der har en helt fantastisk smag og duft. Især når den går i dialog med det flade italienske brød.
Focacciabrød er velegnet både som antipasto og som tilbehør til mange hovedretter. Men også som en – ofte vanedannende – snack til den lille lækkersult.
Det skal du bruge til focaccia al rosmarino:
- 50 gram gær
- 2,5 deciliter vand
- 1 deciliter olivenolie
- 350 gram hvedemel
- 2 tsk. havsalt
- 4-5 kviste rosmarin
Sådan gør du:
- Rør gæren ud i det lunkne vand.
- Tilsæt halvdelen af saltet.
- Tilsæt nu ca. halvdelen af melet og rør til dejen er jævn.
- Efter dejen er æltet grundigt, hældes dejen ud på et melstrøet bord.
- Det resterende mel tilsættes lidt ad gangen, mens du fortsætter æltningen i ca. 10 min. Du skal muligvis ikke bruge alt melet, da dejen gerne må være lidt våd.
- Smør en skål med lidt olie, kom dejen heri.
- Lad dejen hæve i lunt sted ca. 2 timer overdækket med et rent viskestykke.
- Ovnen forvarmes til 200 grader
- Hæld dejen ud på en bageplade belagt med bagepapir og lad dejen hæve i yderligere under et viskestykke.
- Prik huller i dejen og fyld derefter hullerne med olivenolie og fordel rosmarin og resten af saltet over hele dejen.
- Lad brødet efterhæve i ca. 20 min. og bag derefter brødet i ca. 16-18 min. Brødet skal have en flot let gylden kulør og lyde hult, når man banker på brødet.
- Pensl det lune focacciabrød med olivenolie inden servering. Dit focaccia al rosmarino smager nemlig allerbedst, når det er helt friskbagt! Server gerne nogle gode grønne oliven til dit focaccia.
Eksperimenter med tykkelsen på dit focacciabrød. Det lidt tyndere focacciabrød kan få en næsten knasende skøn sprødhed. Det lidt tykkere focaccia ofte vil derimod have en mere saftig krumme.
Andre muligheder med brug af krydderurten rosmarin
Rosmarins på samme tid både kraftige og pikante smag er også specielt velegnet til lammekød og til retter med vildt. Også den klassiske gammeldags grydestegte kylling med persille kan katapultere dine middagsgæster over i en smagsmæssig henrykkelse, hvis du fx supplerer persillen med en lige så stor mængde rosmarin. Prøv også at marinere dine kyllingebryster i en marinade af rosmarin, citron og honning, næste gang, du steger kyllingebryster.
Rosmarin i et medicinsk lys
At rosmarin også skulle være godt imod fx dårlig blodcirkulation og svimmelhed og i øvrigt kunne modvirke luft i maven er en helt anden sag!