Oplever du, at du glemmer ting i hverdagen? Langt de fleste gør. Og selvom det er ganske normalt, kan det stadig være frustrerende. Holder du friske urter i hjemmet, kan du dog selv gøre noget for at afhjælpe dine frustrationer. Ifølge et studie på Northumbria University kan duften af rosmarin være med til at styrke din hukommelse markant. Og resultaterne af undersøgelserne var overvældende.

Rosemarin styrker hukommelsen

I studiet inddelte man 40 forsøgspersoner i to grupper, hvor deres hukommelse blev testet på hastighed og præcision. Den ene gruppe arbejdede i et rum fyldt med aroma fra rosmarinolie, mens den anden ikke blev udsat for dufte. Deltagerne blev fortalt, at de var der for at teste en ny vitaminvand. I en efterfølgende hukommelsestest fremgik det, at den første gruppe klarede sig helt op til 75% bedre, og endda løste testen hurtigere. Årsagen kan findes i plantens kemiske egenskaber.

Hjernen påvirkes af duft

Rosmarinplanten udsender et stof kaldet 1,8-cineol. Når vi dufter til rosmarinen, trænger stoffet ind i blodbanen gennem næsen eller lungernes slimhinder og føres op til hjernen. Og ifølge studierne kan rosmarinduften altså forbedre både hastigheden og præcisionen, når vi tænker. Undersøgelserne byggede på tidligere studier, der viste, at rosemarinolie også skærper opmærksomheden og styrker langtidshukommelsen.

Gammel viden på ny flaske

At rosmarin har en effekt på hukommelsen er dog næppe et nyt fund. I flere årtusinder har urten været forbundet med hukommelse og helende egenskaber i bl.a. det gamle Grækenland. Her bar mændene rosmarinkranse for at huske bedre, når de skulle til eksamen. Der er siden da foretaget adskillige undersøgelser af sammenhængen mellem urten og menneskets hukommelse, og studiet fra Northumbria University peger altså på, at det ikke bare var overtro hos de gamle grækere.

Så vil du blive bedre til at huske mærkedage og begivenheder eller bare være skarpere på arbejdet, kan rosemarin være med til at give din hjerne et boost. Og så er det ganske naturligt.