Når julemåneden står for døren, er det altid hyggeligt at samles med familien i køkkenet og bage småkager. Måske har I derhjemme allerede tradition for at bage pebernødder, brunkager, klejner eller andre klassiske julekager.
Prøv noget nyt i år, og lav julekager med et grønt pift. Smagen af urter går skønt i spænd med julekrydderierne, og så ser de også flotte ud i kagedåsen eller på kaffebordet.
Her får du 2 opskrifter, der er utroligt lette at gå til. Og hvem ved – måske der er en ny familiefavorit på vej?
Rosmarin- og honningkager
Det skal du bruge
- 350g smør
- 85g honning
- 700g mel
- Revet citron- eller appelsinskal
- 1 tsk frisk, hakket rosmarin
- 1 knivspids tørret, smuldret lavendel
Sådan gør du
- Blend smør og honning sammen, til det bliver blødt.
- Tilsæt mel, rosmarin, lavendel og citronskal, mens du fortsætter med at blende, indtil alle ingredienserne er blandet godt sammen.
- Varm ovnen op til 160 grader.
- Lad dejen hæve i mindst 30 minutter.
- Fordel dejen ud på et bagepapir i små kugler ca. 2,5 cm i bredde/højde.
- Pres dejen ned en smule med en kagerulle, gaffel eller dine fingre. Du kan evt. give dejen et mønster i kanten med en gaffel. Du kan også lave en lille fordybning i midten af kagen, som du kan fylde med marmelade eller chokolade.
- Bag dem derefter i 15-20 minutter, til kanterne er let brune.
- Lad småkagerne køle af og blive hårde, da de kan smuldre en del, mens de er varme.
Lemon cookies med dine yndlingsurter
Det skal du bruge
- 350 g smør
- 875 g mel
- 350 g flormelis
- 1 æg
- 1 tsk vaniljeekstrakt
- 2 tsk revet citronskal
- 2 tsk citronsaft
- 6-9 kviste/blade fra friske krydderurter (vælg selv dine favoritter – både rosmarin, salvie og timian smager godt i kagerne)
- 1 æggehvide
- 1 tsk vand
- Evt. 1 tsk rørsukker
Sådan gør du
- Bland mel og salt i en skål. I en anden skål blender du flormelis og smør sammen grundigt sammen og tilsætter æg, vaniljeekstrakt, citronskal og citronsaft, mens du fortsat blender det.
- Hæld gradvist melblandingen i, og rør rundt indtil dejen begynder at blive mere fast.
- Når dejen er formet til en fast klump, så pak den ind i fx plastfolie, og sæt den til at hvile på køl i 1-2 timer.
- Forvarm ovnen på 165 grader.
- Forbered dine urter ved enten at finthakke bladende eller plukke større, mere dekorative blade af. Du kan enten blande krydderurterne ind i dejen eller nøjes med at bruge én slags krydderurt per småkage som topping.
- Rul dejen ud på et bord i ca. 6 mm tykkelse, og brug kageforme efter eget valg til at udstikke småkagerne.
- Flyt småkagerne over på et bagepapir.
- Bland æggehviden med vand, og pensl småkagerne.
- Drys de finthakkede urter eller placer de plukkede blade på toppen af småkagerne, og pres dem blidt ned i dejen.
- Hvis du har lyst, kan du evt. drysse en anelse sukker på toppen af småkagerne.
- Bag dem i 15-18 minutter, eller indtil småkagerne er lysebrune i kanterne.
Rigtig god fornøjelse, og glædelig december!