Når julemåneden står for døren, er det altid hyggeligt at samles med familien i køkkenet og bage småkager. Måske har I derhjemme allerede tradition for at bage pebernødder, brunkager, klejner eller andre klassiske julekager.

Prøv noget nyt i år, og lav julekager med et grønt pift. Smagen af urter går skønt i spænd med julekrydderierne, og så ser de også flotte ud i kagedåsen eller på kaffebordet.

Her får du 2 opskrifter, der er utroligt lette at gå til. Og hvem ved – måske der er en ny familiefavorit på vej?

Rosmarin- og honningkager

Det skal du bruge

  • 350g smør
  • 85g honning
  • 700g mel
  • Revet citron- eller appelsinskal
  • 1 tsk frisk, hakket rosmarin
  • 1 knivspids tørret, smuldret lavendel

Sådan gør du

  • Blend smør og honning sammen, til det bliver blødt.
  • Tilsæt mel, rosmarin, lavendel og citronskal, mens du fortsætter med at blende, indtil alle ingredienserne er blandet godt sammen.
  • Varm ovnen op til 160 grader.
  • Lad dejen hæve i mindst 30 minutter.
  • Fordel dejen ud på et bagepapir i små kugler ca. 2,5 cm i bredde/højde.
  • Pres dejen ned en smule med en kagerulle, gaffel eller dine fingre. Du kan evt. give dejen et mønster i kanten med en gaffel. Du kan også lave en lille fordybning i midten af kagen, som du kan fylde med marmelade eller chokolade.
  • Bag dem derefter i 15-20 minutter, til kanterne er let brune.
  • Lad småkagerne køle af og blive hårde, da de kan smuldre en del, mens de er varme.

Lemon cookies med dine yndlingsurter

Det skal du bruge

  • 350 g smør
  • 875 g mel
  • 350 g flormelis
  • 1 æg
  • 1 tsk vaniljeekstrakt
  • 2 tsk revet citronskal
  • 2 tsk citronsaft
  • 6-9 kviste/blade fra friske krydderurter (vælg selv dine favoritter – både rosmarin, salvie og timian smager godt i kagerne)
  • 1 æggehvide
  • 1 tsk vand
  • Evt. 1 tsk rørsukker

Sådan gør du

  • Bland mel og salt i en skål. I en anden skål blender du flormelis og smør sammen grundigt sammen og tilsætter æg, vaniljeekstrakt, citronskal og citronsaft, mens du fortsat blender det.
  • Hæld gradvist melblandingen i, og rør rundt indtil dejen begynder at blive mere fast.
  • Når dejen er formet til en fast klump, så pak den ind i fx plastfolie, og sæt den til at hvile på køl i 1-2 timer.
  • Forvarm ovnen på 165 grader.
  • Forbered dine urter ved enten at finthakke bladende eller plukke større, mere dekorative blade af. Du kan enten blande krydderurterne ind i dejen eller nøjes med at bruge én slags krydderurt per småkage som topping.
  • Rul dejen ud på et bord i ca. 6 mm tykkelse, og brug kageforme efter eget valg til at udstikke småkagerne.
  • Flyt småkagerne over på et bagepapir.
  • Bland æggehviden med vand, og pensl småkagerne.
  • Drys de finthakkede urter eller placer de plukkede blade på toppen af småkagerne, og pres dem blidt ned i dejen.
  • Hvis du har lyst, kan du evt. drysse en anelse sukker på toppen af småkagerne.
  • Bag dem i 15-18 minutter, eller indtil småkagerne er lysebrune i kanterne.

Rigtig god fornøjelse, og glædelig december!